Dieta kapuściana
Dieta kapuściana
Jedną z diet, która pozwoli na szybką utratę zbędnych kilogramów jest dieta kapuściana. Pozwala schudnąć od 4 do 5 kg w ciągu jednego tygodnia. Można ją potraktować jako wstęp do dalszego odchudzania. Składa się z dużych ilości warzyw, głównie kapusty. Warzywa mają mnóstwo witamin, składników odżywczych i błonnika. Zupa kapuściana reguluje pracę jelit i działa moczopędnie. To dzięki temu następuje szybki spadek wagi w ciągu kilku dni.
Dieta jest jednak uboga w białko, wapń i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego nie może być stosowana dłużej niż tydzień. Zupa kapuściana przygotowana jest na bazie kapusty włoskiej, która jest łatwiej strawna niż kapusta biała. W diecie kapuścianej zupę jemy zawsze, gdy jesteśmy głodni, bez ograniczeń. Trzeba też pić dużo niegazowanej wody co najmniej osiem szklanek dziennie. Zabronione są słodycze, cukier, tłuszcze zwierzęce, czerwone mięso, alkohol, słodzone napoje gazowane. Dopuszczone są w niewielkich ilościach produkty zbożowe, chude mleko i drób, ale od piątego dnia kuracji. Podczas stosowania diety, nie odczuwa się głodu, gdyż błonnik wypełnia żołądek i daje uczucie sytości. Po zakończeniu diety należy ograniczyć dzienne spożycie kalorii.